Sivut

perjantai 26. joulukuuta 2014

Jouluterveisiä ja kirpparilöytöjä

Tapaninpäiväterveiset täältä kommuunista!


Tapion kanssa ollaan pidetty taloa pystyssä muiden ollessa Pieksämäellä joulun vietossa. Aatto oltiin minun perheeni luona ja eilen kävivät Tapion vanhemmat ja isänäiti eli käyrä vierailulla täällä ekaa kertaa. Saijalla on ollut niin kamalat traumat Tapion aikaisemmista kimppakämppäajoista, että ei ole uskaltanut sisälle asti tulla. Onneksi nyt taisi jäädä ihan hyvä vaikutelma ja kyllähän sen eteen oltiin jonkin verran nähty vaivaakin.

Hyvin vähän on tullut kestittyä vieraita, mutta täytyy sanoa, että kokonaisuus onnistui oikein hyvin. Tarjolla oli katkarapusalaattia, lohikiemuroita ja taatelikakkua. Kiemurat tein Kinuskikissan ohjeella, johon linkki tässä. Käytin rahkavoitaikinaa, jonka tein edellisenä iltana. Täytteeksi tuli yrtti-valkosipulituorejuustoa, tuoretta tilliä ja kylmäsavulohta. Ihan superhyviä ja menivät kuin kuumille kiville. Jos uutena vuotena on taas pippalot, sinne voisi tehdä myös erilaisia kiemuroita.

Taatelikakun tein jo pari päivää etukäteen. Lauralta olen saanut todella hyvän reseptin kakkuun ja siitä on tullut ihan luottokakkuni. Onnistuu siis aina ja on äärettömän herkullista. Käytän aina tuoreita taateleita, joita myydään sellaisessa pahvipakkauksessa kauppojen hedelmäosastolla. Niillä kakusta tulee oikein mehevä, ja onhan siinä aika paljon voitakin:) Kuivattukin taateliköntti toki käy.

Taatelikakku

200g tuoreita taateleita, joista kivet poistettu
2 dl vettä
200g voita tai margariinia
2 munaa
1 1/2 dl sokeria (itse olen laittanut vain reilun desin, koska taatelitkin ovat niin makeita)
1 rkl vaniljasokeria
1 dl kermaviiliä (yleensä tulee käytettyä turkkilaista jogurttia)
3 1/2 dl vehnäjauhoja
2tl ruokasoodaa

Taatelit keitetään mössöksi vedessä, minkä jälkeen kattila pois liedeltä ja voi sekaan. Sekoitetaan tasaiseksi.

Sokeri ja munat vatkataan vaahdoksi. Lisätään vaniljasokeri ja kermaviili/jogurtti ja sekoitetaan. Ruokasooda ja jauhot sekoitetaan keskenään ja lisätään seokseen.

Taatelivoiseos lisätään maltillisesti sekaan ja taikina sekoitetaan tasaiseksi. Taikina kaadetaan voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan, jonka halkaisija 22 cm. Olen käyttänyt pienempää vuokaa, mutta tulee aika täyteen. Paistetaan uunissa 175 asteessa noin 1 tunti.

*******

Lopuksi vielä kirppislöytöjä. Kangasalta löytyi valaisin ja kolme viinilasia. Valaisimelle ei ole vielä tiedossa edes paikkaa, mutta ostin sen vähän niinkuin tulevaisuutta varten, jos joskus olisi vaikka joku kiva ompeluhuone, johon se sopisi. Viinilaseja hajoilee täällä vähän väliä ja yksi tuollainen Taion suosikkilasi jo talosta löytyykin, mutta nyt on kolme lisää.


Sitten Jankan kirpparilta jäi käteen ihania uunivuokia, joita olin jo aikasemmin katsellut, mutta ostopäätös tuli tehtyä vasta toisella käynnillä. Lisäksi mukaan tarttui peltinen säilytysrasia myöskin sinne tulevaisuuden ompeluhuoneeseen:) Tapio löysi kauan kaipaamansa valurautapadan ja Pekka kirjoja.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti