Sivut

keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Pieni avautuminen


Se tunne, kun tapahtuu jotain, jonka uskot ratkaisevan kaikki maanpäälliset ongelmasi, jotka ovat piinanneet sinua ja olet varma, että nyt kaikki menee mahtavasti tästä eteenpäin. Eivätkä mitkään ongelmat tunnu enää missään, koska sinulla on nyt se niin siisti juttu meneillään, se juttu, joka on vastaus kaikkiin ongelmiin. Se tunne on harhaa. Todellisuudessa se on kuvitelmaa, haave, jossa elät vain sen hetken, kun kaikki tosiaan tuntuu olevan mahtavasti. Pieni esimerkki.

Pari vuotta sitten, tai oikeastaan kolme, valmistuin puutarhuriksi ammattikoulusta, jonne olin mennyt lukion jälkeen ikään kuin miettimään seuraavaa siirtoani ja tekemään jotain edes jotenkin järkevää siinä miettimisen ohessa. Oli kamala kriisi siitä, mitä tekisin. Tiesin haluavani opiskella, mutta en oikein tiennyt mitä. Olin jo kauan ajatellut kieliopintoja yliopistossa, mutta nekään eivät oikein napanneet enää.

Kävi sitten niin, että epätoivoissani hylkäsin pakkomielteeni kielten opiskelusta ja kävin läpi kaikki mahdolliset koulutusohjelmat korkeakouluissa. Olin jo melkein hakeutumassa kirjastoalalle (en ymmärrä itsekään), kunnes löysin koulutusohjelman, joka oli kuin tehty kaltaiselleni haahuilijalle, jota kiinnostaa lähestulkoon kaikki, koska on vaan niin kiva tietää asioita. Kestävän kehityksen koulutusohjelma.

Yhtäkkiä palaset alkoivat loksahdella paikoilleen. Olinhan jo puutarhuriopinnoissani luonut pohjaa ympäristötietämykselleni, joten oli vain luonnollista jatkaa opintoja ympäristöalalla. Aivan kuin kaikki olisi ollut suunniteltua (ei todellakaan ollut). Ja daa olenhan aina ollut luonto- ja tiededokkareiden suurkuluttaja. Tämä on mahtavaa, olen löytänyt kutsumukseni. Sen vuoden haku oli kyllä jo mennyt, mutta ensi vuonna sitten. Olipahan vuosi aikaa valmistautua.

Uskomatonta kyllä, tämä innostus kesti aina sinne hakuaikaan saakka, jota ennen olin oikeasti nähnyt vaivaa pääsykokeisiin. Kertasin matikkaa iltalukiossa ja, no en muuta sitten tehnytkään. Kaiken lisäksi olin työttömänä koko vuoden tekemättä mitään, mikä vain lisäsi nälkää päästä kouluun. Halusin sinne niin paljon, ettei ollut tosikaan.

Pääsykoepäivä koitti ja matkustin Turkuun Tapio, henkinen tuki, seuranani. Pääsykoetilanteet ovat vain niin hirveitä, että onneksi en ole joutunut kokemaan niitä monia. Olin hirvittävän jännittynyt ja koitoksen jälkeen en osannut sanoa yhtään miten oli mennyt. Sitten piti vain odottaa tuloksia yli kuukausi.

Joskus heinäkuussa työkaveri kertoi töissä, että hän oli päässyt opiskelemaan Turkuun (juuri sinne kirjastoalalle, heh). Ajattelin, että voi ei, sittenhän minuakin saattaa odottaa kotona kirje. Haluankohan tietää. Töiden jälkeen kotona tosiaan odotti kirje. Se oli paksu, iiiiik! Siitä saattoi päätellä jotain. Avasin sen tärisevin käsin hitaasti (alkaa kuulostaa pornograafiselta). Sisällä oli nippu papereita ja hyväksymiskirje. Melkein hävettää myöntää, mutta tuolloin se oli yksi onnellisimmista hetkistäni. Tunsin olevani niin onnistunut ja ansainneeni sen ja kaikki oli niin hyvin. Nyt tiesin mitä teen ja missä olen seuraavat neljä vuotta, problem solved. Tuo oli minun harhainen hetkeni.

Nopeuttaakseni tarinaa, jos sillä nyt on enää paljoa merkitystä kirjoitettuani jo näin paljon, otan aimoloikan eteenpäin kohti loppupäätelmää. Olin tosiaan onneni kukkuloilla, vaikka se merkitsikin suurta muutosta elämässä. Piti muuttaa uuteen kaupunkiin, etsiä asunto ja hoitaa käytännön asioita. Mutta ei se mitään, koska pääsin tavoitteeseeni ja jesjesjes. Enpä tullut tuolloin ajattelleeksi, että tämä muutos toisi mukanaan sopeutumisvaikeuksia, hirvittävää epävarmuutta siitä mihin voisi työllistyä ja mikä ylipäätään itseä kiinnostaa tällä naurettavan laajalla alalla tai sitä v*tutusta, kun kerrot jollekin opiskelevasi kestävää kehitystä ja vastaus hetken hiljaisuuden jälkeen on tyyliin: mitä se niinku käytännössä tarkottaa? tai, no mitä sä sit niinku teet? tai vaihtoehtoisesti, mikä susta sit niinku tulee? tai jotain muuta paskaa.

Älä siis koskaan kuvittele, että jokin yksittäinen asia voisi olla vastaus ongelmiisi. Mutta nauti vaan siitä pienestä onnen hetkestä, koska mikään ei ole pysyvää.

-Heta- 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti